Tekenradar: onderzoek naar het voorkómen van de ziekte van Lyme
Jaarlijks worden 1 miljoen Nederlanders door een teek gebeten. Een teek is een klein spinachtig insect dat vooral in tuinen, struiken of bossen leeft. Sommige teken zijn besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
De afgelopen jaren zijn er meer mensen besmet met de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is meestal onschuldig: je ziet alleen een rode plek die groter wordt. Soms kunnen er later vervelende klachten komen: pijnlijke gewrichten, uitval van spieren of zenuwen.
Er zijn aanwijzingen dat de ziekte van Lyme voorkómen kan worden met een éénmalige dosis antibiotica direct na een tekenbeet. Het is echter nog onduidelijk of deze preventieve behandeling met antibiotica (mogelijk minder ziekte van Lyme) groter zijn dan de nadelen (bijwerkingen van antibiotica). Daarom is het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een onderzoek hiernaar gestart.
De RIVM vraagt alle mensen die gebeten zijn door een teek om zichzelf aan te melden op de website Tekenradar.nl. Door loting wordt dan bepaald of u een behandeling met antibiotica krijgt of een nepbehandeling.