Glutenvrije kerststol
Voor mensen die niet tegen gluten kunnen, die dus coeliakie hebben, zijn vooral de feestdagen lastig. Altijd gedoe met familiebijeenkomsten en etentjes. Geen logeerpartijtjes voor kinderen met coeliakie.
Daarom dit recept voor een glutenvrije kerststol. Misschien ook leuk als verrassing voor een vriend(in) die niet tegen gluten kan. Dit recept komt uit zuid-Beieren. Er hoort traditioneel amandelspijs in.
Omdat glutenvrij deeg in kan zakken na het rijzen, heb ik hier gebruik gemaakt van baksoda. Baksoda begint te bruisen, wanneer er een zure vloeistof aan toegevoegd wordt. Door het bruisen gaat het deeg omhoog. Het is belangrijk om pas op het laatst de zure vloeistof toe te voegen, dat is het mengsel met de karnemelk. De karnemelk proef je niet terug in het brood. Baksoda maakt het brood een klein beetje zout. Je hoeft dus geen zout toe te voegen. De ingrediënten zijn allemaal in de supermarkt te krijgen. De xanthaangom kun je echter alleen bij de Albert Heyn kopen. Bij de Jumbo kun je goed het amandelmeel kopen.
Eerst
Als je normaliter niet glutenvrij bakt, moet je de volgende maatregelen nemen:
Maak eerst het aanrechtblad goed schoon. Gebruik schone kommen zonder randjes, waar toch wat meel in kan achterblijven. Gebruik een schone theedoek, handdoek en vaatdoek. Maak de oven goed schoon en gebruik geen ventilator in de oven (zet de oven op stand bovenwarmte en onderwarmte). Gebruik geen ovenwanten die besmet kunnen zijn met gluten. Was de pollepels en de garde goed. Was de bakplaat en gebruik bakpapier. Maak het rooster voor het uitwasemen ook goed schoon.
Nu gaan we beginnen
Eerst de droge bestanddelen mengen:
- 400 gram Schär broodmeel
- 100 gram amandelmeel
- 5 gram xanthaangom
- 5 gram baksoda
- 300 gram gedroogd fruit (rozijnen, cranberries, sukade, bigarreaux, etcetera)
Natte bestanddelen mengen in een aparte kom
- 300 ml karnemelk
- 150 gram kwark
- 125 gram honing
- 100 gram boter
- 2 eieren - Eerst de boter smelten, dan de karnemelk en de honing erbij, vervolgens de kwark en het ei toevoegen. Met een garde kloppen tot een egale vloeistof.
Amandelspijs maken
- 120 gram amandelmeel,
- 120 gram suiker,
- de geraspte schil van een halve citroen
- 1 ei
Alles samenvoegen en roeren totdat het egaal is.
Oven aanzetten
- Oven op 180 graden boven-en onderwarmte.
Nu pas de droge en natte bestanddelen mengen!
De karnemelk gaat namelijk een reactie aan met de soda. Kneed met de hand tot alles goed door elkaar zit en er geen los meel te zien is. Lang kneden hoeft niet.
Bestrooi je werkblad met Schär broodmeel. Doe het deeg erop en bestrijk de bovenkant met wat Schär meel. Plat maken tot een vierkant van ongeveer 20x25 cm.
Doe de spijs in een rol van over de gehele lengte erop. Vouw het deeg om de spijs heen en leg het brood op de bakplaat, op bakpapier.
Bak het brood in 45 minuten mooi bruin. Soms is er iets meer tijd voor nodig.
Uit de oven direct bestrijken met boter. Poedersuiker erover. Op een rooster laten uitwasemen.
Snijd het brood pas aan, wanneer het helemaal afgekoeld is. Anders gaat het verbrokkelen.